SkyDive centrum Blue Side Up Texel verzorgt ook Static line opleidingen.

Static Line betekent dat je met een lijn aan het vliegtuig vast zit en als je er uit springt zal deze lijn de parachute open trekken. Je hebt dus géén vrije val en je hoeft "alleen maar" te sturen en te landen.

Hoe ziet de Static Line-opleiding er uit?
Static Line Opleiding bestaat uit een grondgedeelte en een springgedeelte. Eerst begin je met de grondopleiding die 1 tot 1½ dag duurt . Hierin leer je hoe een parachute in elkaar zit en hoe deze bediend moet worden en wat je moet doen als hij niet goed open gaat. Ook word je geleerd hoe je de parachute moet besturen en hoe je ermee moet landen. De parachute is een rechthoekig goed bestuurbare parachute waar je bij juist gebruik zachtjes mee kunt landen.

Het springgedeelte van de Static Line opleiding bestaat uit 5 sprongen + 1 vrije val sprong.
Je springt alleen, je zit dus niet aan een instructeur vast en er gaat ook niet iemand met je mee het vliegtuig uit, zoals dat wel het geval is bij AFF. Alle Static Line sprongen worden uitgevoerd vanaf 3000ft tot 4000ft, dat is tussen de 900 en 1200 meter. Een sprong duurt ongeveer 3 tot 4 minuten.
Na sprong nummer 5 heb je je Static Line brevet gehaald. Na deze 5e sprong kun je je eerste vrije val maken door middel van een AFF-sprong. Zo maak je dus goed kennis met parachutespringen en ben je misschien zo enthousiast dat je de hele AFF opleiding wilt doen.

Geen vrije val techniek in een Static Line opleiding?
De staticline opent je parachute weliswaar direct, maar voordat deze helemaal open is ben je toch zo'n 50 tot 100 meter gevallen en dat is nog altijd ruim meer dan bij een gemiddelde bungyjump. Verder moet je zelf je parachute controleren tijdens het openen, je moet het allemaal zelf handelen. Het sturen en landen vormt een uitdaging op zich.
Door de vele indrukken kan AFF (door de vrije val) voor sommigen teveel stress opleveren.
Dan is Static Line juist een prima manier om te wennen aan het springen uit een vliegtuig en heb je minder hindernissen te overwinnen als je daarna toch nog AFF zou willen doen.

Lees meer »